Konyhabútor

Az emberré válás egyik feltétele biztos, hogy az a tevékenység lehetett, amikor az őseink a természetből megszerzett táplálékból ételt készítettek. Ez a tevékenység mára művészetté formálódott, melyet szakácsművészetnek neveznek. Ezzel egyidejűleg a szakácsokat kiszolgáló konyha és konyhabútor is hatalmas fejlődésen ment keresztül, míg végül a XX. század végére a konyha berendezése a lakberendezés kiemelt témaköre lett.

A konyha, mivel a lakásban egy "ipari létesítmény", megtervezésénél alapvető szempont a funkcionalitás és az ergonómia.

Mivel - egy átlagos háztartásban - a házimunkának majdnem felét a konyhai munka teszi ki, egyáltalán nem szabad alábecsülni a munkafelületek helyes kialakításának jelentőségét, a konyhabútor milyenségét.

Egy konyha ergonómiai kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran dolgoznak a konyhában, és ezt a tevékenységet a háztartás melyik tagja végzi. A helyes  technológiai sorrend, a különböző munkafázisok megfelelő magassága, a jó megvilágítás, a tökéletes vasalatokkal a kényelmes tárolók kialakítása, mind-mind követelménye a jól használható konyhának, mint ahogy a praktikus és egyedi konyhabútor is.

A konyha napjainkban a háztartási munka és a családi együttlét színterévé is vált, ezért fontos, hogy a mai konyhatechnológia mellett konyháink hangulata, berendezése és a konyhabútor minden korábbinál jobban szolgálja a harmonikus családi együttlétet. Ezért szintén fontos tervezési elv a jól megválasztott stílus és design.

Napjainkban a hazai és külföldi alapanyaggyártók széles szortimentjének köszönhetően egy új, egyedi konyhabútor könnyedén tud igazodni elképzeléseihez, meglévő bútoraihoz. Klasszikus, mediterrán, modern, vagy egy high-tech konyhabútor? A lehetőségek tárháza szinte végtelen. De vigyázat! Nem elég a konyhabútor esetén egy szép front és egy hozzá illő munkalap kiválasztása, mert az egyes konyhastílusoknak szigorúan követendő szerkezeti jegyei és anyagkövetelményei van. Nagyon fontos ezért, hogy jól képzett szakemberek segítsenek egy egyedi konyhabútor megtervezésében.

S ha már tudjuk, milyen stílust és kialakítást szeretnénk, fontos a konyhabútor befogadó környezetének megfelelő kialakítása is. A legbosszantóbb, s ráadásul nehezen orvosolható hibák a helytelen, vagy teljesen elhagyott burkolási, gépészeti kiállási tervekből adódnak.

Gyakran a legkevesebb figyelmet kapja ezen tervek elkészítése, s ennek következménye a bútor által eltakart díszcsempék, a konyhabútor mögül kilógó burkolatlan falfelületek, a helyükre nem berakható háztartási gépek. Ezek elkerülése precíz, szakmákat összefogó tervezést igényel. Nagyon figyeljünk arra, hogy egy egyedi konyhabútor esetén a tervezés és a kivitelezés fordított sorrendben történik.


KIVITELEZÉS

gépészeti kiállások elkészítése → burkolás → konyhabútor telepítés

ezzel szemben


TERVEZÉS

konyhaterv → csempeterv → gépészeti terv


Utoljára maradt, pedig időrendben az első, egy megfelelő konyha stúdió kiválasztása.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH