A konyhai bázisháromszög, vagyis a hűtő, a mosogató és a főzőlap praktikus elhelyezkedése

A konyha és a benne található konyhabútor csak akkor lehet igazán praktikus és ezáltal könnyítheti meg nagyban a konyhai feladatok elvégzését, ha a három legfontosabb elem, vagyis a hűtő, a vizes munkaterületet és a főzőlap (sütő) hármasának elhelyezkedésére koncentrálunk elsősorban a konyhabútor kialakításánál.

Mivel az alapanyagok nagy részét hűtőnkben tároljuk, ezért talán kezdjük ezzel. Ha a konyha tulajdonosa jobb kezes, akkor értelemszerűen az egész folyamat akkor esik igazán kézre, ha balról jobbra haladva megyünk végig a fázisokon. Ez azt jelenti, hogy a következő fontos elemnek, vagyis a vizes munkaterületet igénylő részeknek - mint mondjuk a mosogató, ahol majd megtisztítjuk a hűtőből elővett hozzávalókat - ideális esetben a hűtőszekrénytől jobbra kell elhelyezkedni. Hogy az ilyen vizes munkafelületeket egy helyre koncentráljuk a legjobb, ha a mosogatógép is ide kerül. Ha tovább haladunk jobbra, akkor a következő elemnek a főzőlapnak, sütőnek kell lennie. Persze, mint említettem ez a sorrend, akkor ideális, ha jobb kezesek vagyunk, egy balkezes személy esetén értelemszerűen a fordított sorrend esik inkább kézre. Azonban ez még csak a három legfontosabb elem ideális funkció sorrendje. A kérdés, hogy hova kerüljön a munkapult, vagy munkapultok?

A legjobb megoldás, ha ezen három elem közé tervezzük meg a munkapultokat, vagyis a hűtő és a vizes munkafelület közé kerül egy munkapult, valamint ettől balra, de még a főzőlap elé szintén beékelünk egy munkapultot. De pontosan mekkorák is legyenek ezek a munkafelületek, hogy konyhánk valóban a lehető legoptimálisabban szolgálja ki igényeinket?

haromszog


A munkapultok méretét értelemszerűen konyhánk kialakítása, annak paraméterei határozzák meg, de ha lehetőségünk van rá, akkor próbáljunk alkalmazkodni az ideális méretekhez. A hűtő és a vizes blokk közötti rész minimum 30, maximum 120 cm legyen, de a legoptimálisabb, ha a munkapult szélessége 60 és 90 cm között van. Ez a felület fog elsősorban szolgálni arra, hogy a hűtőből és kamrából elővett alapanyagokat tároljuk addig, míg fel nem használjuk őket. A mosogató és a sütőlap közötti munkapult esetén szintén próbáljuk meg tartani a minimum 30, maximum 120 cm-es szélességet, bár itt az ideális méret nagyjából 90 cm. Nem árt, ha ez a munkapult kicsit nagyobb, mint a hűtő és a mosogató közti társa, hiszen az alapanyagok végső előkészítését, mielőtt azok a sütőnél befejeznék „vándorútjukat”, majd itt fogjuk elvégezni.


Szintén nagyon praktikus megoldás lehet, ha a sütő túloldalán is módunkban áll (amennyiben a konyha adottságai megengedik) beépíteni egy kisebb munkapultot, hogy a sütőben, vagy főzőlapon elkészült ételt végül ide helyezhessük, mely munkafelület akár a tálalás megkönnyítésében is nagy segítségünkre lehet.

A tervezés során tehát nem csak az ideális funkciósorrendre, vagyis a konyhai bázisháromszög fő elemeire, hanem a köztük lévő munkapultok megfelelő méretére is ügyelnünk kell, amit azonban nem csak a konyha adottságai, hanem saját főzési szokásaink is nagyban befolyásolhatnak. Egyértelmű, ha konyhánk nem képezi komolyabb sütések és főzések helyszínét, mert mondjuk reggelente általában csak egy egyszerű rántottát készítünk magunknak és ennél bonyolultabb ételek elkészítésével csak ritkán próbálkozunk, akkor a konyhapultok mérete nyugodtan lehet kisebb, mint az említett ideális szélesség. Azonban, ha egy nagyobb család számára szoktunk főzni és a vasárnapi, nagy, családi ebédek is a mi konyhánkban készülnek, akkor szükségünk lesz az előzőekben leírt ideális méretű konyhapultokra, legalábbis ha tényleg szeretnénk kényelmesen elférni konyhánkban.