A mosogatótálca és a konyhai hulladékgyűjtő

Kétség sem fér hozzá, hogy a konyhabútor egyik legfontosabb eleme a mosogatótálca, hiszen mosogatógép hiányában valószínű, hogy a mosogatótálcánál fogjuk a legtöbb időt eltölteni konyhánkon belül. Fontos, hogy a helyét a bázisháromszög elemeihez igazítsuk, a konyhai műveletek kényelmesebb elvégzése érdekében. Szintén lényeges szempont, hogy a mosogató mind színében, mind anyagában illeszkedjen a konyhabútor többi eleméhez.

mosogatotalcaSokan választanak nemesacélból készült mosogatótálcát, melyek krómot, valamint nikkelt is tartalmaznak és egyaránt kaphatóak matt, illetve fényes, selyemfényű felülettel. Az ilyen mosogatótálcák nagy előnye, hogy nehezebben oxidálódnak, valamint hogy hőálló képességük is magas, így nem kell attól tartanunk, hogy a mosogatóba helyezett forró edények esetleg nyomott hagynának rajta. Ilyen mosogatótálcák több különböző formában is választhatunk. A mosogatótálcánk lehet egy medencés, kétmedencés, csöpögtetővel ellátott, szögletese, vagy kör alakú, a lényeg, hogy illeszkedjen a konyha stílusához.

A mosogatótálcák másik nagy családját a gránit mosogatótálcák alkotják. Ezen tálcák gránitőrleményből, kvarcból, alumínium hidroxidból és egy akrilbók készült kompozit anyagból állnak. Az ilyen gránit mosogatótálcákat nagyon könnyű tisztán tartani és kiváló hőálló tulajdonsággal rendelkeznek. Formájuk terén legalább olyan változatos képet mutatnak, mint a nemesacél mosogatótálcák.

Hogy a mosogatótálca és a csaptelep is harmonizáljon egymással, próbáljunk meg olyat választani mely színében passzol hozzá. Hogy a csaptelepek élettartamát megnöveljék, a jobb minőségű darabokat kerámiabetéttel készítik.

A mosogatótálca megfelelő elhelyezése mellett, a konyhai hulladékgyűjtők elhelyezése, szintén fontos eleme a konyhatervezésnek. Egy megfelelő hulladékgyűjtő ugyanis nem lehet szem előtt, mégsem tervezhetjük olyan helyre, ahol azt nehezen érjük el. Manapság egyre divatosabb, hogy azok, akik egyedi konyhabútort terveztetnek maguknak nem egy szimpla, hanem egy szelektív hulladékgyűjtő elemet építtetnek be a bútorba. Ez érthető is, hiszen a környezettudatos életmód egyre divatosabb. A hulladékok szelektív tárolása azonban kíván részünkről némi plusz odafigyelést.

Sokszor a hulladékgyűjtő a mosogatótálca alatti konyhabútor részbe kerül, azonban egy nagyobb hulladékgyűjtő esetén az nem biztos, hogy valóban el fog férni a mosogató alatt és nem lesz útban a szifon. Ilyen esetben előnyös lehet egy külön hulladékgyűjtő elem kialakítsa a konyhabútoron belül, főleg, ha az előbb említett szelektív hulladékgyűjtőről van szó.

Egy szelektív hulladékgyűjtő több, elkülöníthető elemből áll, melyeknek mérete is eltérő lehet. Az ilyen hulladékgyűjtők lehetnek 2, 3, vagy akár 4 részesek is, attól függően, hogy mennyire szeretnénk szelektíven gyűjteni a hulladékot. Űrtartalmuk szintén eltérő lehet, mellyel érdemes a családtagok számához, illetve életvitelünkhöz igazítani, hogy a hulladékgyűjtőt ne kelljen túl gyakran üríteni. A hulladékgyűjtő elem kerülhet egy erre a célra készült fiókba, a bútor belső fenekére, oldallapjára, de beépíttethetünk olyan hulladékgyűjtőt is, melyet az ajtóra erősítünk fel és annak nyitásakor a hulladékgyűjtő teteje automatikusan oldalra, vagy hátra nyílik. Ennek köszönhetően nem kell kézzel hozzáérnünk a konyhai műveletek közben, mely higiéniai szempontokból sem hátrány. Az ilyen beépített műanyag hulladéktárolók ráadásul könnyedén szétszedhetőek, így tisztán tartásuk sem jelenthet problémát.