A munkapult anyagának kiválasztása

Amikor konyhaszekrényünk munkapultjának anyagát szeretnénk kiválasztani, akkor a legfontosabb szempont, hogy a felület minél tartósabb legyen és magas kopásállósági képességgel rendelkezzen. A laminált munkalapok még manapság is nagyon kedvelt megoldásnak számítanak, mely egyrészről kedvező áruknak, másrészről tartósságuknak köszönhető.  A laminált konyhapultok esetén egy faforgácslapra kerül rá egy dekor lemez, mely a tartósságot garantálja. Az ilyen munkalapok hátránya, hogy a karcolások könnyebben meglátszódnak rajtuk, valamint hőállóképességük is jóval gyengébb, mint mondjuk egy gránit munkalapé, így a sütőből kivett tepsit nem ajánlott ráhelyezni. Szintén ügyelnünk kell az ilyen munkapultok esetében arra, hogy az erős foltot hagyó folyadékokat minél hamarabb takarítsuk le felületükről.

A fából készült munkapultok szintén a kedveltebb változatok közé tartoznak, főleg egyedi erezetüknek köszönhetően, hiszen így garantált a különleges megjelenés. Az ilyen konyhapultokat, vízálló olajjal kezelik, melynek köszönhetően kiválóan taszítják a nedvességet és a különböző foltoknak is hatékonyabban ellenállnak. A megfelelő előkezelésnek köszönhetően a fa konyhapultok szintén tartós megoldást kínálnak számunkra.

Az akrilkötésű munkapultok nagyon szilárdak és az akrilgyantának köszönhetően ellenállóbbak a szennyeződések miatt kialakuló penésszel szemben, ráadásul a különböző vegyi anyagok is kevesebb kárt tehetnek felületükben. Rengeteg különböző mintázattal kaphatóak, így vannak olyan darabok, melyek gránit, kvarc, vagy éppen kő konyhapult hatását keltik. A hővel szemben ezen konyhapultok sem annyira ellenállóak, mint mondjuk kőből készült társaik, viszont felújításuk, hogy újból régi fényükben tündököljenek, sokkal egyszerűbb.

konyhapultA kvarc előnye, hogy egységesíti magában a keménységet és az esztétikus, egyedi megjelenést. Egy kvarcból készült munkalap nem igényel különösebb gondozást, hiszen alapja kő, mely hűvös (ám mégsem rideg) érzetet kelt a konyhában. A kvarc munkapultok másik előnye, hogy rendkívül ellenállóak a baktériumokkal és a különböző penészgombákkal szemben. Egy kvarc munkalap kiválóan harmonizál, mind a rozsdamentes acél, mind a kovácsoltvas, mind pedig az üveg felületekkel. Az ilyen anyagok együttes használatával nagyon elegáns és egyedi konyhabútorok alakíthatóak ki.


Márvány munkapult esetén jobban járunk, ha kézzel megmunkált faját választunk, ebben az esetben ugyanis olyan ívek és formák, valamint minták is kialakíthatóak, melyek gépi megmunkálással nem. Egy márvány konyhapulttal azonban nagyon óvatosan kell bánnunk, hiszen könnyen megkarcolódhat, tehát azok számára nem igazán ajánlott, akik „intenzíven” használják konyhapultjukat. Ha ennél ellenállóbb, de hasonlóan esztétikus és elegáns konyhapultot szeretnénk, akkor inkább a gránit mellett tegyük le a voksunkat. A márvánnyal ellentétben, mivel az jóval puhább, a gránit lapoknak a hőállóképessége is magasabb, így akár a sütőből kivett tepsit is nyugodtan rátehetjük, mégsem fog ez károsodást okozni a felület anyagában. Természetesen magas fokú ellenálló képessége ellenére egy gránit munkalap sem elpusztíthatatlan, és ha nem megfelelően bánunk vele, akkor szélei könnyen letöredezhetnek.

A rozsdamentes acélból készült munkalapok régebben csak az éttermek konyháiban voltak fellelhetőek, mára azonban a magánlakások konyháiban is egyre kedveltebb megoldásnak számítanak. Az ilyen felületek kiválóan harmonizálnak a manapság olyan divatos rozsdamentes acélból és alumíniumból készülő konyhai berendezésekkel, valamint kiválóan illeszkednek a napjainkban olyan divatos minimál stílusú konyhai elemekhez is.