A tárolókapacitás fontossága

Nem számít, hogy egy új konyhát tervezünk, vagy a régit szeretnénk felújíttatni, mindig a legfontosabb, hogy annak tisztázásával kezdjük, mire is lenne igazából szükségünk a konyhában, milyen a saját életvitelünk, és milyenek konyhahasználati szokásaink. Hogy az ételvitelünk miért is lehet döntő befolyású a megfelelő konyha kialakítása esetén? Ha a családban van mondjuk néhány fiatalabb gyermek, akik szeretnek a konyhában „randalírozni”, amíg mi ott serénykedünk, vagy ha rendszeresen fogadunk otthonunkban nagyobb baráti társaságot, akkor az egyik legfontosabb szempont a konyhabútor tartóssága lehet.

Persze soha nem szabad megfeledkezni a tárolókapacitás fontosságáról sem, hiszen egy jól felszerelt konyhában különböző eszközök egész armadájának kell helyet kapnia. Ez egy konyhabútor esetén legalább annyira fontos, ha nem fontosabb szempont, mint a megjelenés, vagy a bútor strapabírósága. Ha állandóan a kamrába kell szaladgálnunk, ha elő akarunk szedni egy tésztaszűrőt, vagy egy nagyobb lábast, akkor az jelentősen megnehezítheti a konyhai feladatok elvégzését. Ha tárolásról van szó, akkor tehát egy konyhabútor esetén a legfontosabb a maximális és praktikus térkihasználás.

fiokMikor a különböző konyhai tárolóeszközökről van szó, akkor az átlagember könnyen elsiklik a fiókok fontos szerepe mellett, mert úgy véli ezek csak evőeszközök, konyharuhák és hasonló apróságok tárolására lehetnek alkalmasak. Ma már azonban kaphatunk olyan faborítású, rétegelt lemezekből készült, alsórögzítésű sínekkel ellátott fiókokat is, melyek terhelhetősége jóval nagyobb és jelentősebb súlyú konyhai eszközök tárolására is alkalmasak. Egy mélyebb konyhaszekrény esetén a tárolt eszközökhöz könnyebb hozzáférhetőséget biztosíthatunk, ha a szekrény polcai tálcaként kihúzhatóak. Az ilyen tálcás konyhaszekrény elemek, akkor is nagyon praktikusak lehetnek, ha rengeteg háztartási kisgépünk van, melyek vagy nem férnek el mind a munkafelületeken, vagy nem is akarjuk őket itt tárolni, mert nem használjuk ezeket napi rendszerességgel. Persze az ilyen tálcák akár élelmiszerek, mondjuk konzervek tárolására is kiválóak lehetnek.

A legpraktikusabb helykihasználás érdekében a konyhabútor kialakításánál mindig kellő hangsúlyt kell fektetnünk annak sarokelemire is.  Ez ilyen elemek munkafelületére persze olyan eszközöknek kell kerülni, melyeket nem használunk túl sűrű, hiszen ezen területhez kissé nehezebb hozzáférni. Kiváló helye lehet ez például egy konyhai kistévének, vagy mondjuk egy kenyérsütőnek. Az ilyen sarok elemek belső tárolókapacitását is kiválóan kihasználhatjuk, ha kihúzható fiókrendszert, vagy egy kifordítható sarokpolcot építünk be ide.


A praktikus tároló elemeknek köszönhetően az olyan apró kellemetlenségek is elkerülhetőek, mint mondjuk az ujjunk becsípése a konyhaszekrény ajtajának becsukása közben. Erre kiváló lehet egy biztonsági, alsó sarokszekrény forgótárolója. Egy ilyen szekrény elemnél, mikor az ajtót kinyitjuk, akkor a szekrény forgóegysége 2,5-3 cm-rel visszahúzódik a szekrény belsejébe. Egy ilyen megoldás főleg a kisgyermekes családok esetében lehet praktikus megoldás, hiszen így picur biztos nem fogja odacsípni az úját, ha ezt a szekrényt nyitogatja.

A tároló elemek mozgó részeinél alapvető elvárás, hogy azok mozgásuk során a lehető legkevesebb zajt adják ki, könnyű lehessen őket mozgatni, de strapabíróak, valamint masszívak is legyenek egyben.