Ajtólapok: tömörfából, MDF-ből, vagy akril lapból?

Tagadhatatlan tény, hogy a konyhabútorok stílusát leginkább meghatározó elemek, az ajtófrontok. Mivel egy konyhabútor legnagyobb látható felületét ezek teszik ki, ezért nem vehetjük félvállról, hogy milyen alapanyagot is választunk elkészítésükre, hiszen nem csak a tartósság, hanem az esztétika is meghatározó szereppel bír.

Sokan vannak, akiknél a természetes hatás mindennél többet ér, ezért ők általában a tömörfa ajtófrontok mellet döntenek. A tömörfa ajtólapok esetén sokakat az egyedi erezet fog meg, melyek lehetnek tükrös és flóderos mintájúak. Flóderos mintájúaknak nevezzük az ívelt erezetű falapokat, mely erezetek vastagsága változhat. A tükrös minták egyértelműen hosszanti irányúak. Az erezet milyensége persze függhet az ajtófront alapanyagául választott fa fajtájától is.

És hogy az ajtófrontok milyen tömörfákból is készülhetnek? A legtöbb esetben valamilyen keményfából készítik őket, mint a borovi, vagy a vörös fenyő, a juhar, a bükk, a dió, a tölgy, az éger, vagy éppen a cseresznye. Hogy az eldeformálódás és az ajtó megvetemedése elkerülhető legyen, az ajtók gyakran kapnak egy külső keretet is. Az ajtófrontok esetében fontos azok megfelelő felületkezelése. A fa felületre egy pác réteget visznek fel, majd jöhet az alapozó lakk és a fedő lakk, melynek köszönhetően az ajtófront vízállóvá tehető. Persze, ha a választott fa eredeti színe nem felel meg számunkra, akkor a lakkozás mellett át is festethetjük azt, hogy konyhabútorunk maximálisan igazodjon az otthon miliőjéhez.

konyhaajto


A tömörfa mellett a másik leggyakrabb választott alapanyag az ajtófrontok esetén az MDF, mely egy száraz eljárással készült farostlemez, közepes szerkezeti sűrűséggel. Az elkészítés technológiájának köszönhetően mindkét oldala felület kezelhető, így egy egyszerű farostlemeznél sokkal szélesebb felhasználási lehetőséggel bír. Az MDF lapok bevonó anyaga egy PVC fólia, mely készülhet magasfényű változatban is (LMDF). A MDF felületének köszönhetően könnyen ellátható különféle marásmintákkal, illetve ma a már színválasztékuk is elég széles palettán mozog. Legnagyobb előnyük a tömörfa ajtófrontokkal szemben, hogy áruk valamivel kedvezőbb, illetve, hogy a felületük teljesen sima és maximálisan vízálló. Arra azonban figyeljünk, hogyha magasfényű ajtót választunk, akkor a védő fólia eltávolítása után 3-4 hétig még bánjunk vele óvatosan vele, ugyanis a lakk ennyi idő után keményedik meg teljesen.


Ha konyabútor ajtófrontról van szó, akkor egyre népszerűbb alternatívának számítanak a magas fényű akril lapok is. Áruk nagyjából megegyezik a MDF-ek árával, viszont több pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek. Az éleiket egy fél milliméter vastag alumínium csíkkal zárják el. Az akril lapok szerkezetének köszönhetően egy tükör fényt biztosító, tökéletesen sima felület alakítható ki. Ha a használati előírásokat betartjuk, akkor sokáig élvezhetjük az ilyen típusú konyhabútor ajtók szépségét. Bár az akril lapok magas karcállósági képességgel rendelkeznek, ha felületük mégis megkarcolódna, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen egy kis polírozással könnyedén javítható a hiba és a festékréteg sem fog megsérülni.