Egyedi igények, egyedi konyhabútor

A jó étel ismérve a jó konyha, a jó konyha ismérve a jó étel. Természetesen nem mellékes körülmény egy hozzáértőértő szakács, és a konyha helyes kialakításában jártas lakberendező megléte sem. Egy szakértő lakberendező pedig tisztában van a konyhatulajdonos szükségleteivel, ízlésvilágával, a konyha területén belül végzett szokásainak gyakorlásával. Mindemellett az igények színes skálájának folyamatos növekedését is elfogadott tényként kezeli, és ezen új igények kivitelezésére talál alternatívát. Ez azért fontos, mert mai világunkban, ahol az egyediség, az élet minden területén jelentkező önkifejeződési-láz, egyre nagyobb teret kap, a lakberendezőnek és az általa kínált szolgáltatás választékának, valamint minőségének is ehhez a léptékhez kell igazodnia. Manapság kevesen ragaszkodnak az egykor jól bevált sablonokhoz, hiszen az élet ritmusa felgyorsult, az egykori szokások elavultak.

konyhabutorblog1A konyha használatának módja is családonként eltérő lehet. Kialakítását tekintve mérlegelnünk kell, hogy mennyi időt töltünk az adott helyen, milyen rendszeresen étkezünk otthon, milyen átlagostól eltérő testi adottságokkal rendelkezünk – alacsonyak, magasak, jobb- illetve balkezesek vagyunk-e -, milyen rendeltetésű helyiségekkel kívánjuk a konyhát összekötni, milyen szinten használjuk ki a tér funkcióbeli sajátosságait, mely további funkciókkal kívánjuk bővíteni, illetve adott esetben csökkenteni azt. Ezen kérdésekre adott válaszokat nem lehet félvállról venni, hiszen a legtöbb konyhabútor beépített, így az utólagos módosítás nem lenne egy egyszerű mutatvány. Viszont a felelősségteljes átgondolás után következhet az esztétikai testreszabás.

Van azonban néhány olyan pont a konyha kialakítását tekintve, amelyet praktikusság, biztonság és tűzvédelem szempontjából nem érdemes módosítani. Ilyen a „háromszög-elv” betartása, mely az alapvető főzési folyamatok egymásutánjára épülő kialakítási mód. Ennek a sorrendje a következő: tárolás, előkészítés, tisztítás, aprítás, főzés, tálalás. Ez egy a gyakorlatban is jól bevált sorrend, ezek felcserélését csak nagyon speciális esetben, nagy átgondoltsággal tegyük meg. Az ezen folyamatokhoz tartozó háztartási gépek és eszközök használatához kellő távolságból sem érdemes engednünk a konyha kényelmes használata érdekében. Ez többek között még tűzvédelmi szempontból is fontos, hogy például a forró főzőlap ne kerüljön összeférhetetlen közelségbe a műanyag csepegtetővel.

Az ésszerű keretek között történő személyes testreszabás nagyban lecsökkentheti a konyhai műveletek időtartamát, és mellesleg jobban is érezhetjük magunkat egy saját ízlésünknek megfelelő közegben. Mindent egybevéve tehát a főzési sikerek záloga az egyedileg kialakított konyha!