Ha modernizálni szeretnénk konyhánkat - 1. rész

Ha konyhánk stílusa már kissé elavult és úgy érezzük, hogy bár funkcionálisan még eleget tesz elvárásainknak, de már nem túl divatos, akkor lehet hogy elérkezett az idő, hogy egy kicsit modernebb külsőbe bújtassuk otthonunk ezen fontos helyiségét. De hogyan is kezdjünk bele, milyen elemekkel, anyagokkal és elrendezési megoldásokkal tehetjük konyhánkat trendibbé? A legfontosabb, hogy ne rémüljünk meg a kicsit innovatívabb megoldásoktól.

Az első lépés, hogy a régies fém elemeket ne féljünk olyanokra cserélni, mint a réz, a rozsdamentes acél, vagy éppen a króm. Ezen anyagokat kiválóan használhatjuk a különböző akasztóknál, tároló rácsoknál, csaptelepeknél, de akár simán dekorációs elemként is. A lényeg, hogy ezen fém elemek minél jobban csillogjanak, így a dekor, vagy helyi megvilágítások alkalmazása is alapvető fontosságú.

fakonyhapadloSok konyhában még a mai napig találkozhatunk linóleum borítású padlóval. Az ilyen padlóburkolatot mindenféleképpen cseréjük le. A legjobb, ha valamilyen természetes, vagy természetes hatást keltő burkolatban gondolkodunk. Kiváló lehet valamilyen keményebb fa, csempe járólap, de akár a kő is. Persze ennek kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy az színével és stílusával illeszkedjen a konyha bútorzatához. A megfelelő padlóburkolat kiválasztását nem vehetjük félvállról, hiszen ezen felület méretéből adódóan igencsak meghatározó eleme lesz a konyha miliőjének.

Manapság igen trendi megoldásnak számít az is, ha megszabadulunk a felső szekrényektől. Ha konyhánk mérete nagyobb és a fontosabb konyhai eszközök tárolására az alsó szekrények is elegendőek, akkor a felső szekrények helyére inkább kerüljenek nyitott polcok, vagy a helyiség hangulatát kicsit feldobó ábrák, falmatricák. A 60-es 70-as években nagy divat volt a falra akasztott díszes tányér is a konyhákban. A 90-es évek konyhatrendjében ezek egyenesen „cikinek” számítottak, de a retro ezen dísztárgyakat is visszahozta és napjainkban újból igazán divatosnak számít egy-két falra akasztott, igényesebb és színes tényár. Arra viszont figyeljünk, hogy ezek színvilágukban harmonizáljanak a konyha színvilágával.

Az egyszerű fából készült munkapultok ma már szintén nem tartoznak a legdivatosabb megoldások közé, annak ellenére, hogy a fa természetes szépsége még mindig sokakat arra ösztönöz, hogy ilyen munkapultot válasszanak új konyhabútorukra. Azonban, ha az „agyonkarcolt” munkapultot szeretnénk lecserélni, akkor nem árt elgondolkodni egy gránit, márvány, vagy rozsdamentes acél munkalap beépítésén. Sőt a mediterrán stílusú konyhákban egyre divatosabb, hogy a munkapultot, szépen megmunkált cserepekből, vagy éppen téglából készítik, ezzel érve el a kívánt rusztikus hatást. Mint a cikk elején írtam, ha divatos konyhát szeretnénk, akkor ne óckodjunk az újdonságoktól, az innovatív megoldásoktól, még akkor sem, ha elsőre furának is tűnnek.

Ha a konyha méretei ezt megengedik, akkor változtasd egy igaz közösségi helyiséggé a konyhát. Legyen a konyha a családi és baráti összejövetelek központi helyszíne. Ezt könnyen megoldhatod egy nagyobb méretű asztallal, vagy éppen egy igényes konyhaszigettel, melyet körberakhatunk bárszékekkel. Ez a megoldás egy amerikai konyha esetén, ahol a nappali és a konyha közös légtérben kap helyet, egyenesen adja magát.

Ez csak néhány ötlet volt egy régi, már felújításra szoruló konyha esetén, ha azt valóban modern, trendi külsővel szeretnénk felruházni. További tippek és ötletek következő cikkünkben.