Ha modernizálni szeretnénk konyhánkat - 2. rész

Az előző cikkben elkezdtük sorra venni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha régi, kissé divatjamúlt konyhánkat fel szeretnénk újítani, és valami modern, divatos külsővel szeretnénk azt felruházni. Ezen tippek persze csak a konyha miliőjére vonatkoznak, mely mint tudjuk, soha nem mehet a funkcionalitás rovására. Azonban, ha konyhánkat ezen változtatások esetén kényelmesen és igényeinket kielégítő módon tudjuk használni, akkor miért ne lehet otthonunk ezen helyisége valóban divatos. Az előző cikket ott fejeztük be, hogy próbáljuk meg a konyhát valódi, közösségi helyiséggé változtatni.

Ha valóban 21. századi konyhát szeretnénk, akkor nem feledkezhetünk meg a környezettudatosság fontosságáról sem. Egy „zöld” konyhában nincs pazarlás, akár az elektromos energiáról, akár a folyóvízről van szó. Ha lehetséges, akkor válasszunk olyan csaptelepet, melynek a fején a kiáramló vízsugár szórását is állíthatjuk, így azt mindig az adott konyhai feladathoz igazíthatjuk. Egy tál gyümölcs vagy zöldség megmosásához a fejet nagyobb szórásra állíthatjuk, így gyorsabban átöblíthetjük a tál tartalmát, míg egy pohár elmosásához a sugár szórása is kisebb lehet. Egy ilyen módszerrel annyi vizet használhatunk fel, amennyire szükség van. A másik fontos elem az energiatakarékos, vagy más néven kompakt izzók használata, főleg ha konyhánkat tényleg közösségi helyiséggé változtatjuk és ebből kifolyólag sok időt fogunk itt tölteni. Ha pedig már a környezettudatosságról eset szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a hulladékgyűjtő milyensége mellett. Egyik korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy ma már számtalan különböző méretű és rekesz számú hulladéktároló közül választhatunk, ha szelektíven szeretnénk azt gyűjteni.

szineskonyhaNem eset szó még egy igen fontos tényezőről, a színekről. Ha élénk, sokszor rikító színekben gondolkodunk, akkor ennek nem muszáj a falon, vagy éppen a csempéken megjelenni. Akár a konyhaszekrény is pompázhat neon zöld színben, ha az otthon stílusához ez illene. Amire vigyázni kell, hogy nagyon élénk, vagy éppen sötét színű konyhabútor esetén a falak mindenféleképpen világos árnyalatot kapjanak. Ha a konyhabútor világos színű, akkor a falon a sötétebb és a világos árnyalatok is jól mutatnak.

A megfelelő világítás szintén alapvető. Csupán központi világítás használata, még ha a konyha mérete kisebb is, nem feltétlenül a legjobb megoldás. Használjunk helyi megvilágítást a bútor azon elemeinél, ahol a legtöbb konyhai feladatot végezzük. Az sem árt, ha a különböző fényforrások fényerőssége állítható, hiszen eltérő vényviszonyok szükségeltetnek a különböző konyhai műveletek elvégzéséhez.

Mivel a konyhában viszonylag sok időt töltünk, ezért a helyiség hangulatát emelő dekorációs elemekről sem szabad megfeledkezni. Apróbb dísztárgyak, külön polcok a szakácskönyv gyűjteménynek, esetleg néhány növény. A növény kiválasztásánál azonban figyeljünk arra, hogy a növény illeszkedjen a konyha stílusához. Egy mediterrán hangulatú konyhába mondjuk igazán jól mutathat valamilyen citrusféle, mondjuk egy kis narancs, vagy citrom fácska, persze csak ha elegendő fényt kap a növény.

A mai, modern konyháknál, főleg ha valóban közösségi helyiséggé szeretnénk azt varázsolni, akkor lehetőség szerint nyissuk azt egybe a szomszédos ebédlővel, vagy éppen nappalival. Egy minőségi szagelszívó beépítésével pedig attól sem kell tartanunk, hogy a sütés és főzés során keletkező illatanyagok ellepnék az egész lakást.