Ha túl kicsi a konyha

Sajnos sokan küzdenek az ideálisnál apróbb méretű konyha problémájával. Egy kisebb méretű konyha azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sütésnek és főzésnek nehézséget kellene jelentenie, vagy hogy ne lehetne a konyhabútort megfelelő tárolókapacitással felruházni, sőt vannak olyan trükkök is, melyekkel optikailag nagyon hatékonyan növelhetjük a konyhánk méretének érzékelését.

Az egyik ilyen, mondjuk trükk, a kisebb konyhai gépek elhelyezése. Sokan vannak, akik szeretik összes konyhai gépüket végigsorakoztatni a konyhapulton, azonban egy kisebb munkapult esetén ez túlzottan sok helyet vesz el a tényleges konyhai műveletekre szánt munkafelületből. Ajánlott csak azon gépeket elől hagyni, melyeket nap, mint nap használunk (mondjuk egy tea és/vagy kávéfőző), a többi pedig kerüljön egy szekrénybe, vagy a kamrába, hiszen a túlzsúfolt munkapult miatt a konyha méretét még kisebbnek érezhetjük. Gyakran a mikro is a konyhapultra kerül, mely azonban túl sok helyet foglal, viszont mivel napi használati eszközről van szó, ezért nem „süllyeszthetjük” egy szekrény mélyére. A legelőnyösebb, ha egy kihasználatlan falrészre egy külön polcos szekrény kerül, melyen helyet kaphatnak a gyakran használt, de nagyobb méretű konyhai eszközök. A lényeg tehát, hogy a konyhapultból minél nagyobb részt szabadítsunk fel.

konyhaszekrenyplafonigSzintén egy nagyon hatékony optikai trükk lehet, hogy kisebb méretű konyhánk nagyobbnak hasson, ha olyan konyhai eszközöket választunk, melyek felülete fényesebb, csillogóbb. Az ilyen felületekről ugyanis több fény verődik vissza, vagyis maga a konyha is fényesebbnek tűnni, így optikailag tágabb tér hatását kelti majd. Bár a legtöbb konyhatervező nem igazán szereti kihasználni egy konyhaszekrény esetén a teljes belmagasságot, azonban ha az alapterület túlzottan kicsi, akkor egy plafonig épített egyedi konyhaszekrénnyel jelentősen megnövelhetjük a szekrény tárolókapacitását. Ezzel csupán egyetlen probléma van, hogy egy átlagos magasságú személy nehezen fogja elérni a legfelső polcot, így valószínűleg gyakrabban kell majd székre állnunk, mint szeretnénk, de valamit, valamiért.

Szintén sok lakásban küzdenek a külön étkező problémájával, így nem marad más megoldás, mint a konyhában elhelyezni egy étkezőasztalt. Egy kisebb méretű konyha esetében azonban ezt a lehető leghelytakarékosabban kell megoldani. Ilyen esetben egy falra (általában az ablak alá) szerelhető lehajtható asztal kínálhat hatékony megoldást. Egy ilyen asztalt használat után egy mozdulattal összecsukhatunk, így az a falra simul, minimális helyet elfoglalva a konyha alapterületéből. És ha már a kis alapterület miatt egy összecsukható konyhaasztal mellett kell, hogy döntsünk, akkor nem árt, ha a székek is szintén összecsukhatóak. Ma már az ilyen összecsukható megoldások is egész igényes kivitelben szerezhetőek be, ha pedig egyedileg gyártatjuk le őket, akkor biztos, hogy ékes darabjai lesznek konyhánknak.

A konyhai bázisháromszög elemeinek megfelelő elrendezése és a köztük lévő távolságok optimális használata egy kis alapterületű konyhában még lényegesebb kérdés. Egy kis konyhában tényleg az a legelőnyösebb, ha ezen elemek elrendezésüket tekintve valóban egy háromszöget formálnak. A köztük lévő távolságok pedig ne legyen sokkal nagyobb, mint 1 méret, bár ezen méretek egy kisebb konyha esetén könnyen betarthatóak.

Egyre több konyhában, méretétől függetlenül, találkozhatunk szagelszívókkal a tűzhely fölött. Ez érthető is, hiszen senki nem szereti, ha a zsír és olaj szag miatt rendszeresen szellőztetni kell, vagy ha nyitott ablak mellett kell főzni. Azonban egy szagelszívó a tűzhely fölötti teljes falfelültet elfoglalja, így sok hasznos terület vesz el az amúgy is szűkös konyhából. Azonban, ha a szagelszívó fém csövét körbeépítjük valamilyen hőálló, könnyű anyaggal, akkor ebben a „felfalazásban” kis polcokat is kialakíthatunk. ahol elférnek a fűszertartók, vagy kisebb használati tárgyak, mint mondjuk a bögrék.

És bár nagyon közhelyes, de a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás a tér optikai növelésére a rend. Ha nem hevernek szanaszét a különböző eszközök a konyhapulton és a polcokon, ha rendezettség és tisztaság van a konyhában, akkor a helyiség is sokkal tágasabbnak tűnhet.