Játék a fényekkel, avagy a konyhai világítás megtervezése

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a konyhatervezés egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő fényviszonyok megteremtése, vagyis a konyhai világítótestek optimális használata. Egy ideális konyhában fontos, hogy többféle fényforrást is összehangoltan és egymást kiegészítve használjunk. Az ilyen fényforrások egyik fajtáját az általános világításhoz tartozó fényforrások képezik. Ezek célja, hogy lehetőleg a konyha minden szegletét egyenletesen világítsák meg, és ne keletkezzenek sötétebb, leárnyékolt sarkok. A központi fényforrást, vagy fényforrásokat úgy kell megpróbálni elhelyezni, hogy a konyhában éppen tevékenykedő személy is minél kisebb terültet árnyékoljon be abból a munkafelületből, melyet éppen használ. Azonban még a nagy fényerejű központi világítótestek ellenére is lesznek egy konyhában olyan felületek, melyek a kelleténél kevesebb fényt kapnak, így sokszor elengedhetetlen a helyi megvilágítások alkalmazása.

A helyi világítótestek feladat, hogy megfelelő fényviszonyokat teremtsenek az olyan munkafelületeken, ahol a fontosabb konyhai feladatokat végezzük. Emellett persze sokszor arra is szükség lehet, hogy a tároló rekeszeket is ellássuk helyi világítással, főleg ha azok valamennyire belesnek a központi fényforrás holtterébe. Mivel ebben az esetben a megvilágítandó felületek mérete kisebb, így a világítótestek teljesítménye is kisebb lehet.

diszvilagitas2A helyi világítótestek persze akár esztétikai célokat is szolgálhatnak, hiszen előfordul, hogy ezek nem azért kerülnek beépítésre, mert a konyhai feladatok elvégzéséhez elengedő fényt kívánunk általuk biztosítsanak, hanem azért, hogy a konyha egy-egy díszítő elemét tegyük használatukkal hangsúlyosabbá. A díszítő megvilágítások esetén tehát a cél, hogy jobban kiemeljük a konyha stílusának egyedi jellegzetességeit. Erős fényforrásokra ebben az esetben sem lesz szükség, sőt a legjobb, ha megpróbálunk törekedni az ilyen célt szolgáló világítótestek diszkrét elhelyezésére.

Természetesen egy hozzáértő konyhatervező nem csak a fényekkel, hanem az árnyékokkal is megpróbál „játszani”, hogy egy valóban harmonikus és kellemes hangulatot árasztói konyhai belső teret hozhasson létre. Az árnyékok a szem számára annál kellemesebb hatást keltenek, minél nagyobb felületről érkezik a fény. Ilyen esetben még egy erősebb fényforrás sem lesz feltétlenül zavaró és az árnyékképződés is lágy lehet. Derített fénnyel, vagyis mikor a fény valamilyen fénymódosító közegen keresztül világítja be a teret, mondjuk egy matt üvegburán át, nagyon lágy és kellemes árnyékhatásokat érhetünk el.


Van egy dolog azonban, amire minden konyhatervezőnek kiemelten oda kell figyelnie, ha a konyhai világítás kialakításáról van szó. Fontos ugyanis, hogy megpróbáljuk elkerülni, az úgynevezett „káprázás” jelenségének létrejöttét. Erről akkor beszélhetünk, ha a szem látóterébe egy olyan fényforrást helyezünk el, mely jóval erősebb, vagy sűrűbb fény bocsájt ki, mint a helyiség átlagos fénysűrűsége. Biztos sokan tapasztaltuk már, hogyha csak pár másodpercig nézünk egy erősebb fényforrást, retinánkba az szinte „beleég” és még percekig ottmarad ez a bizonyos folt, vagyis káprázni fog szemünk. Ez bizonyítottan az emberi idegrendszerre is negatívan hat. Hogy ezt elkerülhessük a fényt szűrni, vagy lágyítani kell. A lágyításra kiváló megoldás lehet, ha a fényt egy olyan felületre irányítjuk, ahonnan az diffúz módon, szórtan verődik vissza. Ez a káprázás akkor is létrejöhet, ha nem egy erős fényforrást helyezünk el a szem látóterében, hanem egy erősen tükröződő felületet, mely visszaveri szemünkbe ezt a sűrű fényt. A díszítő fények esetében, azok gyengébb fényereje miatt, általában nincs szükség hasonló „fényformálásra”.

Egy helyiségben uralkodó fényviszonyokat azonban nem csak a fényforrások, hanem a különböző látható felületek fényvisszaverő képessége is befolyásolja. Az ideális az, ha a legtöbb fényt a mennyezet, míg a legkevesebbet a padló veri vissza. Szintén fontos szempont a megvilágítás szín és hőmérséklet érzet tényezője is. Gyenge fényforrások esetén, vagyis amikor a megvilágítás erőssége 500 és 1000 lux közé esik, meleg színhőmérsékletű fényforrást, míg közepes erősségű megvilágításnál inkább semleges színhőmérsékletű fényforrást használjunk. A megvilágítás ideális erőssége egy konyhában körülbelül 2000 lux, mert ilyen megvilágítás mellett fárad el az ember a leglassabban. A túl erős, vagy a túl gyenge fény is ronthat teljesítőképességünkön és sokkal hamarabb elfáradhatunk. Amit mindenféleképpen kerülnünk kell, hogy a fényerő 500 lux alá essen.