Konyhatípusok a főzőszekrénytől a nyári konyháig

Amikor valaki megtervezi álmai konyháját, akkor általában két alapvető hibába eshet bele. Az egyik, ha nem tudja felmérni saját igényeit, így olyan konyhai elemek beépítését is eltervezi, melyeket csak minimális szinten, vagy egyáltalán nem használna ki. A másik hiba, ha konyhája adottságait nem tartja szem előtt, mikor megszületik fejében az álom konyhaszekrény képe. Ezért a konyhabútor tervezőjének és kivitelezőjének sokkal nagyobb a felelőssége, mint gondolnánk, hiszen neki olyan tényezőket is figyelembe kell vennie, ami talán a megrendelőnek eszébe sem jutna és a lehető legoptimálisabb megoldást kell javasolnia, hogy a végeredmény valóban beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

A megrendelő néha irreális elképzeléseitől eltekintve nézzük most az otthon adottságait, hiszen a különböző mérető otthonokhoz másfajta konyhatípus és konyhabútor passzol. Ezek alapján négy fő csoportot különböztethetünk meg, a főzőszekrényt, a főzőfülkét, a normál konyhát és a nyári konyhát.

A lehető legkisebb méretű konyhai munkahely, az úgynevezett főzőszekrény. Mint ahogy neve is elárulja ez tényleg csak egy apró szekrény, mely kisebb mennyiségű élelmiszer tárolására lehet alkalmas a benne található mini hűtőnek köszönhetően, de egy mosogatótálca és egy maximum két lapos elektromos rezsó is helyet kaphat benne. Elsősorban kollégiumi szobákban, vagy munkahelyek teakonyhájában lehet igazán praktikus, hiszen főleg készételek melegítésére alkalmas. Nagy előnye, hogy kis helyet foglal és egyes típusai egy mozdulattal eltüntethetőek, amik így bútorként olvadnak bele az iroda, vagy a kollégiumi szoba környezetébe.

A garzon lakások és hétvégi házak legideálisabb konyhatípusa a főzőfülke. Ez a főzőszekrénynél már sokkal komplexebb konyhai műveletek elvégzésére is alkalmas, hiszen a kis méretű hűtőszekrény mellett már egy tűzhely és persze normál méretű mosogató is elférhet bennük. A főzőfülkékben már elegendő tároló terület található egy két személyes háztartás konyhai eszközeinek. A főzőfülkék esetén az optimális helykihasználás elengedhetetlen, fontos tehát azokat a helyiség teljes belmagasságára szabni, így valóban rendelkezhetnek a szükséges tárolókapacitással. Főzőfülkék esetén nagyon jó szolgálatot tehetnek a félig kifordítható, vagy a félköríves polcok, hiszen az egyébként is kis térből ezek még kevesebbet foglalnak majd el.


A legtöbb otthon paraméterei azonban lehetővé teszik a normál méretű (nagyvárosi) konyhák beépítését. Egy ilyen konyha esetén az egyik legfontosabb szempont a megfelelő tárolókapacitás. Ideális esetben olyan konyhai eszközöknek is kényelmesen el kell férniük valamilyen tároló rekeszben, amit csak nagyon ritkán, esetleg évente csak pár alkalommal veszünk elő. Az ilyen méretű konyhák esetén már optimálisabban tudunk játszani a térrel és a lehetőségekhez mérten jobban szabadjára engedhetjük fantáziánkat, ha a konyha kialakításáról van szó. Az ilyen konyhákban már valószínűleg sokkal komplexebb konyhai feladatokat kell majd ellátnunk, mint egy egyszerű főzőfülkében, így a bázisháromszög megfelelő kialakítására itt már alapvető fontossággal bír. Előnyös lehet a konyhát úgy kialakítani, hogy a gyakran használt eszközök a munkavégzési zónába kerüljenek, de ennek ellenére egy ilyen konyha esetén már nem csak az optimális térkihasználás az egyetlen szempont, így a design és a stílus is fontos szerephez juthat. A nagyobb méretű konyhák már akár olyan szerelvények beépítését is lehetővé teszik, melyeknek nem a konyhai eszközök tárolása a feladat, tehát konyhánkat könnyen feldobhatjuk dísztárgyakkal, növényekkel.

nyarikonyhaA nyári konyhák sokáig szerves részét képezték a vidéki lakáskultúrának, hiszen eleinte a főző-és sütőberendezések kezdetleges füstelvezető rendszerei indokolták azt, hogy az emberek, ha az időjárási körülmények engedték, akkor inkább ezt e helyiséget használják, mintsem a lakáson belüli konyhát, de ezen konyhák a befőzések és a téli disznóvágások színtereiként is szolgáltak. Napjainkban a nyári konyhák újból reneszánszukat élik, főleg azok körében akik szeretnek kerti partikat, baráti grillezéseket rendezni. Ilyen esetekben, ha van egy nyári konyhánk, akkor az ételek előkészítését és az egyéb kísérő konyhai műveleteket ott is elvégezhetjük, így nem kell állandóan a lakás konyhájába szaladgálnunk. Egy nyári konyha berendezési tárgyainál az egyik legfontosabb tényező, hogy strapabíróak legyenek és a szennyeződéseket is könnyen el lehessen távolítani róluk, hiszen a konyha és a kert között állandó lesz a forgalom és valószínűleg szép mennyiségű koszt és port fogunk majd behordani. Egy jól berendezett nyári konyha ugyanolyan kényelmesen kiszolgálja egy két személyes, teraszon eltöltött, romantikus vacsora konyhai előkészületeit, mint egy 15 fős baráti bográcsozásét.