Mi is az a konyhaergonómia?

Az ergonómiát szokás az emberi munkafolyamatok optimalizálásának tudományaként is emlegetni. Ez konkrétabban annyit tesz, hogy bármilyen munkafolyamatról is van szó, ha a használt eszközöket a használó adottságaihoz, „paraméterihez” igazítjuk, akkor az a munkafolyamatok megkönnyítéséhez és lerövidüléséhez vezethet. Mivel konyhánkban számtalan különböző munkafolyamatot kell elvégeznünk nap, mint nap ezért érthető, hogy a konyhabútor ergonomikus kialakítása alapvető fontossággal bír. De hogyan is fest egy ergonomikusan kialakított konyha?.

Ha az ergonómia legalapvetőbb szabályát vesszük figyelembe, akkor a valóban ideális konyhának kör alakúnak kellene lennie, ahol mindent elérünk egy karnyújtásnyi távolságon belül akkor is, ha egy helyben állunk. Érthető azonban, hogy egy ilyen konyha kialakítása mind építészeti, mind konyhatervezési szempontból kissé nehézkes lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne ergonómiai szempontból megfelelő konyhákat kialakítani, melyek valóban megkönnyíthetik a feladatok elvégzését. A lényeg, hogy betartsunk pár alapvető szabályt és a különböző munkafelületek méreteivel megpróbáljunk igazodni a konyhát használó, vagy használók testi adottságaihoz is.

A konyhapult lapjának ideális esetben például az előtte álló személy könyöke alatt 15 cm-rel kell lennie, mert ilyen konyhapult magasság esetén laza kéztartással tudunk azon dolgozni, anélkül hogy le kellene hajolnunk. A valóban ideális megoldás persze az lenne, ha három különböző munkafelület magassággal rendelkezne konyhaszekrényünk. Ugyanis ha a feldolgozási, vagy a tálalási zónában tevékenykedünk, akkor kézfejünk a konyhapult magasságában helyezkedik el, viszont ha a mosogatási zónában vagyunk, akkor kézfejünk ezen magasság alá ér, hiszen mosogatás, vagy az ételek megtisztítása közben kezünk a mosogató felső pereme alá nyúlik be. A harmadik esetben pedig, a főzési zónában, a kézfej az edény, vagy serpenyő tetejének magasságába ér.

Ergonómiai szempontból a felső szekrény ideális elhelyezése is fontos. Ennek alsó lapja nem lehet magasabban, mint az álló testhelyzetben lévő ember szemmagassága és mélységét is úgy kell kialakítani, hogy a szerkény hátuljában lévő eszközöket is megfelelően lássuk, viszont emellett az is fontos, hogy a legfelső polcon található tárgyakat is kényelmesen elérjük, és ne kelljen mindig előhozni a sámlit a kamrából, ha le szeretnénk venni valamit a felső polcról. Egyértelmű tehát, hogy ebben az esetben szintén a konyhaszekrény használójának testi adottságaihoz kell megpróbálnunk igazodni.


felnyiloszekrenyHa a felső szekrény ajtói oldalra nyílnak, akkor kerülnünk kell, hogy ezek nyitott állapotukban jobban kilógjanak a konyhaszekrény síkjából, mint 30 cm, hiszen így nem csak oldalra, hanem hátra is kell lépnünk egyet ahhoz, hogy kikerüljük a nyitott szekrényajtót. Nem is beszélve annak veszélyéről, hogy milyen könnyen beverhetjük fejünket egy túlságosan kilógó, nyitott szekrényajtóba, ha nem figyelünk oda. Persze ezt könnyen elkerülhetjük, ha felfelé nyíló ajtót választunk, sőt egy harmonikaszerűen nyíló ajtót a főzés alatt végi nyitva is hagyhatunk, és biztos nem fog minket zavarni konyhai feladataink elvégzése közben.

A konyhaergonómiában azonban nem csak a különböző munkafelületek méretének és magasságának, hanem a fogantyúknak is fontos szerep jut. Egy megfelelő fogantyú ismérve, hogy egyszerűen tisztítható és könnyedén megfogható, tehát nem okoz a kéz számára erőfeszítést az adott tároló rekesz kinyitása. Nem árt kerülni az olyan kör alakú fogantyúk használatát, amiket csak 2-3 újjal tudunk megfogni. A legideálisabbak a széles rúdfogantyúk lehetnek, főleg a fiókok esetén.

A legfontosabb munkazónának mindenféleképpen a főzőlap és a mosogató közti munkapult számít, így előnyös, ha ezt a területet úgy alakítjuk ki, hogy az ételek készítése során használt legfontosabb eszközöket innen egy helyben állva is kényelmesen elérjük, ami egy nagyjából 1 méter széles munkazónát jelent. Ergonómiai szempontból mindenféleképpen kerülendő, hogy akár a mosogató, akár a tűzhely a sarokba, vagyis közvetlenül a fal mellé kerüljön, hiszen így mosogatás, vagy főzés közben könnyen a falba verhetjük könyökünket. Az is nagyon praktikus megoldás lehet, ha a munkapult külső széle 6-7 cm-rel kijjebb lóg, mint a konyhabútor lábazata, mivel így lábfejünk is kényelmesen elfér majd, miközben a konyhapulton dolgozunk.