Puritán letisztultság, vagyis egy minimál konyhabútor

Ha a modern konyhabútorok mégsem elégítenék ki a futurisztikus stílus iránti vágyunkat, akkor a legjobb ha egy minimál, vagy egy high-tech konyhabútor mellett döntünk, főleg ha szeretjük a letisztultságot, az egyszerűséget és a maximális funkcionalitást. Egy konyhabútor esetén egyébként is felértékelődik a praktikusság, hiszen ne felejtsük el, hogy a konyhabútorra a legjobb, ha úgy tekintünk, mint egy munkaeszközre, mely megkönnyítheti, vagy éppen meg is nehezítheti konyhai feladataink elvégzését. De hogyan is fest egy minimál konyhabútor és milyen belső térbe illik egy ilyen megoldás?

Üveg, alumínium, rozsdamentes acél és persze a ridegséget feloldó fa elemek. Egy minimál konyhabútor általában ilyen alapanyagokból épül fel. Persze ezen elemek sem a díszítést szolgálják, hiszen a minimál lényege a puritán megoldások alkalmazása, vagyis semmi olyan "sallang" nem kaphat helyet a bútoron, mely csak díszítésre szolgál és nem rendelkezik valóban gyakorlati és hasznos funkcióval. A szekrény ajtók esetében például sokszor ezért használnak üveget, persze hogy a tárolórekesz tartalmát valamelyest elfedjék általában tejüveget, hogy az ajtó kinyitása nélkül is látható legyen, rendelkezik-e még szabad tárolókapacitással az adott rész. A szekrényajtók leggyakrabban felnyílós, vagy feltolhatós változatokban jelennek meg, mely egyszerűen az optimális helykihasználással magyarázható.

A színek és formák terén is a letisztultság jelenik meg, valamint a minimál egyik legfontosabb stílusjegye, a szimmetria. A minimál konyhabútor feladata ugyanis, amellett hogy maximális funkcionalitási fokával igazán praktikussá tegye konyhánkat, hogy a rendezettség és egyensúly harmóniáját is becsempéssze az adott térbe, melyre a szemnek is az olyan kellemes szimmetrikus formák és elrendezés kiválóan alkalmas. Ezt a rendezettséget és letisztultságot modern, kissé zűrzavaros, rohanó világunkban egyre többen igénylik is.

minimalkonyhaA fekete-fehér színkompozíciók, valamint a barna, szürke és bézs színárnyalatok kiválóan szimbolizálják ezt az egyszerűséget. A sötét szekrénytestekhez gyakran használnak világosabb ajtófrontokat, melyeket a megfelelő megvilágítással még hangsúlyosabbá tehetünk. A minimál konyhabútorokra nem igazán jellemzőek a nyitott elemek és sok esetben a felfogatások is rejtve maradnak a szem elől. A szekrények fogantyúi lehetnek egyenesek, vagy szögletesek, hiszen az íves formák a minimál stílusirányzattól nagyon távol állnak. Gyakoriak a rejtett nyomó-nyíló fogantyú szerkezetek is, melyek nem törik meg a bútor síkját, csupán egy fémes vonal jelzi azok meglétét.

A minimál konyhabútorok esetében a világítás általában rejtett, a bútorba épített megoldással készül. A fali hidegburkolatok, vagy csempék helyett sokszor a munkalap anyagából készítik a hátfalat is, hiszen a rendet és harmóniát ezáltal is könnyebb megteremteni. Az ilyen fajta rendezettség az ember tudatalattijára is hatással van és szinte rákényszeríti őt arra, hogy ezt a tisztaságot maximálisan megtartsa a konyhai feladatok elvégzése után is. Egy hátránnyal azonban ezen stílusirányzat is rendelkezik, mégpedig hogy a minimál bútorok esetén használt színek és formák csak egy nagyobb és világosabb konyhában mutatnak igazán jól, hiszen ekkor adják ki azt a rendezett letisztultságot, amiért a minimált annyira szeretjük.