Színösszeállítások a konyhában - hideg színek

A színes, sokszor igencsak élénk konyhabútorok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak és egyre többen döntenek egy neon zöld, egy élénksárga, vagy éppen egy vörös színekben pompázó konyhabútor mellett. Hogy milyen színű darab mellett tesszük le voksunkat az nem csak a tisztán tarthatóság szempontjából fontos, hanem azért is, mert a különböző színek különböző hatást kelthetnek bennünk.

A színeket az általuk keltett hatás alapján két fő csoportba sorolhatjuk, így beszélhetünk hideg és meleg színekről. Hideg színeket akkor érdemes a konyhában nagyobb felületeken használni, ha kellő mennyiségű természetes fény jut ebbe a helyiségbe. A hideg színek közé tartozó lilával, kékkel, valamint zölddel a mediterrán, illetve trópusi vidékek lakberendezésében sokkal gyakrabban találkozhatunk, hiszen a napsütéses órák magas száma miatt ezeken a vidékeken sokkal bátrabban játszhatnak a hideg színek kombinációival.

Persze a hideg színek okozta kissé rideg hatást még egy déli fekvésű, napfényes helyiségben is kompenzálnunk kell meleg színekkel. Ez a ridegség könnyen feloldható pezsgő-és cseresznye színekkel, nagyobb fehér felületekkel, tompított hatású hideg, vagy éppen meleg árnyalatokkal. Nézzük néhány példán keresztül, hogy a legkedveltebb hideg színek milyen árnyalatokkal kombinálva kelthetik a legkellemesebb hatást konyhánkban.

A lila eltérő árnyalatait egyaránt sorolhatjuk a sötét és világos színek közé, most mégis a hideg színek közé került, mert manapság a lakberendezésben legdivatosabbnak számító kicsit „mérgesebb” orgona lila inkább ebbe a kategóriába sorolható. Ennek ellenére nagyon nyugtatóan hathat az idegrendszerre és megjelenése elegáns, arisztokratikus hatást kelt. Persze túlzottan nagy felületeken egy ilyen sötétebb lila árnyalatot már nem túl ajánlatos használni, mert ebben az esetben könnyen nyomasztóvá válhat. Ha konyhabútorunk ilyen színben pompázna, akkor a fal legyen fehér, vagy pezsgő színű, esetleg kisebb kiegészítőkön használjuk a lila sokkal világosabb árnyalatait. Ez a színe egyértelműen magabiztosságot sugároz magából.

konyha hidegMivel a kék a tenger színe, ezért a legtöbb esetben csak a fürdőszobákban jelenik meg nagyobb felületek, pedig a konyhában is nagyon esztétikus és nyugtató, hűsítő hatást kelthet. A kék szín megfelelő arányú használatával optikailag kiválóan növelhetjük a tér érzetét, viszont ha túlzásba visszük, akkor könnyen zsúfoltnak érezhetjük tőle a konyhát. Az élénkebb, türkiz kék nagyon jól mutathat a fehérrel, gondoljunk csak a fehér falú, kék zsalus, kis görög halászfalvak házaira. Ha egy kicsit túlzásba vinnénk a kék szín használatát konyhánkban, akkor annak hatását tompíthatjuk halványabb barna árnyalatokkal, egy kis szürkével, sárgával, vagy pasztellesebb natúr árnyalatokkal. Ha a konyhában még nincsenek túlnyomó többségben a hideg színek, vagy kap annyi természetes fényt konyhánk, hogy ezt elbírja, akkor élénkebb zöld kiegészítőkkel nagyon harmonikussá varázsolhatjuk.

A zöldet ugyan a hideg színek közé szokás sorolni, mégis rejlik benne egyfajta melegség, mely valószínűleg természetességének köszönhető. Ez a természetesség tovább fokozható, ha egy élénkzöld konyhabútor mellett nem fukarkodunk a színekkel és elhelyezünk még a konyhában pár élénk kiegészítőt is. Napraforgó sárga függönyök, narancssárga fal, püspöklila asztalterítő. A zöld akár ezeket a színeket is elbírja. Persze az is előfordulhat, hogy kicsit szeretnénk kompenzálni a zöld keltette erőteljes érzelmi hatást, melyre a fehér, a tört fehér, a pezsgőszín, de akár a szürke is kiváló lehet. A világosabb zöld árnyalkatok használatával, mint a manapság olyan divatos almazöld, a teret sokkal nagyobbnak érzékelhetjük, viszont a zöld sötétebb árnyalatai könnyen „összenyomhatják” a teret.