Színösszeállítások a konyhában - meleg színek

Bár a színpalettán rábökni egy nekünk tetsző árnyalatra könnyű és talán az új konyhabútorunkat is könnyen el tudjuk képzelni ebbe a színben, azonban az összképet már sokkal nehezebb látatlanban megítélni, hiszen nem csak a színeknek kell harmonizálnia konyhánkban, hanem az ezen színekben pompázó felületek méretének is. Jól át kell hát gondolnunk, hogy milyen színek mellett döntünk, hiszen a legnagyobb probléma, hogy az ízléses extrémitást csak egy hajszál választja el az ízléstelenségtől..

Az előző cikkben már megnéztük, hogy a leggyakrabban használt hideg színek milyen hatást kelthetnek konyhánkban, illetve ezt a hatást milyen színek használatával lehet fokozva, vagy éppen tompítani. Ebben a cikkben a legkedveltebb meleg színekkel és azok hatásaival fogunk megismerkedni.

konyha melegA sárga a nap színe, így kiváló lehet a fáradtság elűzésére, élénkebbé, vidámabbá tehet minket. Sajnos ezen élénkítő hatására viszonylag hamar rá lehet unni, ha túlzottan nagy felületeken alkalmazzuk. Ezt a hatást kiválóan kompenzálhatjuk halványabb pasztellszínekkel. Egy élénksárga konyhaszekrény mellett kimondottan jól mutatnak a fa hatású elemek, mondjuk egy sötét barna hajópadló, de egy terrakotta padló, vagy csempe burkolat is igazán hangulatossá teheti konyhánkat. Nyugodtan használjunk mellette nagyobb felületeken fehér, krémszínű, vagy éppen rozsdabarna kiegészítőket. Ha az élénkítő hatást inkább fokozni szeretnénk, arra a narancssárga különböző árnyalatai kínálják a legjobb megoldást.

A narancssárga a manapság olyan divatos retro konyhabútorok egyik legkedveltebb színe. A sárgához hasonlóan a narancssárga is élénkítő hatással bír, viszont ha túl nagy felületen alkalmazzuk, akkor könnyen vibrálás érzését keltheti. Nagyjából pont azon színekkel tudjuk erőteljes hatását csökkenteni, illetve növelni is, mint a sárga esetében, vagyis a fehérrel, krémszínnel és rozsdabarnával tompítható, míg a sárgával erősíthető a hatás.

A vörös az összes szín közül talán a legkülönlegesebb élettani hatással rendelkezik. Egy elsősorban vörös és élénkpiros színekben pompázó helyiségben sokkal intenzívebbnek érezzük magunkat, hiszen ezen színek hatására nőhet a pulzusszám, a vérnyomás. Ezeket a színeket pont ezért nem ajánlatos nagyobb felületek alkalmazni egy hálószobában, mert sokkal nehezebben tudunk majd ellazulni, nehezebben tudjuk kipihenni magunkat. Azonban pont ez a hatás az, ami miatt nagyon előnyös lehet, ha a konyhában nagyobb felületeken használjunk a vörös és piros színeket. Persze túlzásban ezen szín esetében sem esthetünk. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor nagyobb fehér, galamb szürke, vagy világossárga felületekkel nagyon hatékonyan kompenzálhatjuk. Ha egy kis szenvedélyt szeretnénk kölcsönözni a helyiségnek, akkor fekete és sötétbarna kiegészítőkkel ez könnyen elérhető.

A meleg színek és színkombinációk használata elsősorban a szociális funkcióval, közösségépítő szereppel rendelkező helyiségek esetén ajánlatos, vagyis egy nappali, illetve egy étkező esetén. Persze ha konyhánk is bír ilyen közösségtudat erősítő funkcióval, mert mondjuk egy konyhasziget körül bárszékek is helyet kapnak, ahol rendszeresen fogadunk barátokat, akkor a meleg színösszeállítások a konyha esetén is nagyon ajánlottak.