Egy mediterrán konyha

Manapság egyre nagyobb teret hódítnak maguknak az olyan modern lakberendezési irányzatok, mint a hi-tech, vagy éppen a minimál, mely irányzatok egyértelműen megjelennek a konyhabútorok szín-, anyag- és formavilágában is. Viszont akadnak olyanok, nem is kevesen, akik jobban preferálják a természetes hatású anyagokat és felületeket, az autentikusabb megoldásokat. Ha valaki az ilyen, kissé rusztikus miliőt kedveli, és ehhez hozzácsap még egy kis Toscan hangulatot, vagy egy kis Andalúz életérzést, akkor máris kész a mediterrán stílusú konyha.

De pontosan milyen elemek és lakberendezési megoldások szükségesek ahhoz, hogy valóban mediterrán hangulatot varázsoljunk a konyhába.

Színvilág

A megfelelő színek fontosak, hiszen a színek változatossága alkotja meg azt a különleges harmóniát, melyet egy mediterrán konyha áraszt magából. Bézs, mustár sárga, terrakotta, narancs, vanília, a zöld minden árnyalata és a természetes színek egyaránt előfordulhatnak egy mediterrán konyhában. A mediterrán konyha alapvetően világos színű, még ha bátrabban is használhatjuk benne a hideg színeket. Nehéz lenne nyugalmat árasztó helyiséget kialakítani sötét színekkel, ezért tényleg törekedjünk minél világosabb színvilág összeállítására.

Burkolatok

Lehet megmunkált kő, tégla, mészkő, mozaik lap, de akár még terméskő is. Fontos, hogy minta nélküli burkolatokban gondolkozzunk. Ebbe a stílusba beleférnek a kissé kopottas, strukturált, repedezett föld színek is.

Konyhabútor


Jöhet minden, ami fa, valamilyen páccal kezelt, vagy akár natúr változatban is. A mediterrán konyhabútorok általában nehéz darabok, kopottas tölgyből vagy fenyőből készülnek. A mediterrán konyhabútorok hasonlóak, mint a conuntry stílusú konyhabútorok, sőt ezen két lakberendezési irányzatot sokan egy kalap alá veszik, annak ellenére, hogy az uralkodó színvilágban azért vannak eltérések..

Világítás


Érdemes kerülni az irányított fényeket, spot lámpákat, ezek inkább a modern stílusú konyhára jellemzőek. Válasszunk sima, felfüggesztett lámpákat. Nagyon hangulatosak lehetnek egy mediterrán konyhádban a festett üveg, vagy porcelán lámpaburák is.

Beépíthető gépek


Pára- vagy szagelszívóra természetesen ugyanúgy szükséged lehet, mint egy modern konyhában, azonban egy mediterrán konyhában okosabban kell álcázni az ilyen gépeket. Egy festett, vörösréz felületű vagy terméskő borítású, kürtős páraelszívó azonban nagyon szépen bele tud illeszkedni egy mediterrán konyha miliőjébe.

Persze a konyhagép piac választékában is könnyedén találhatunk olyan darabokat, melyek kiválóan passzolnak egy mediterrán konyhába. A legtöbb cégnek ma már létezik antik vagy rusztikus hatású konyhagép kollekciója. Ha mosogatógépet is szeretnénk, akkor inkább a belső kezelőpaneles mellett döntsünk, de egy antik mosogatótálca is meg fogja állni a helyét.


Díszítés, részletek

A természetből vett motívumokkal könnyen dekorálhatjuk mediterrán konyhánkat. Erre a tapéták vagy falmatricák is kiválóak lehetnek.

nyarikonyhaEgy valóban mediterrán konyhából azonban egyvalami semmiféleképpen nem hiányozhat, ez pedig az ablakba, vagy valamilyen napfényesebb helyre telepített, kis, fűszernövény sarok. Az ilyen fűszernövények nem csak látványukkal, hanem illatukkal is segítenek, hogy könnyebben becsempésszük otthonunkba a toscan nyár varázslatos hangulatát. Persze a fűszernövények mellett nagyon jól mutathat egy kis narancs, vagy citrom cserje is..

Egy ilyen mediterrán stílusú konyha biztos nem csak minket, hanem a hozzánk látogató vendégeket is rabul ejti majd.