Tárolórácsok a konyhában

A konyha az a helyiség, melynek tárolókapacitás szinte soha nem lehet elegendő. A rengeteg konyhai gép, a sütéshez és főzéshez használt eszközök és számos alapanyag. Ezeknek jó esetben mind a konyhaszekrény kell, hogy helyet adjon. A probléma csupán, hogy a konyha méretei sok esetben nem teszik lehetővé, hogy akkora konyhabútor kerüljön beépítésre, mely ezen dolgok mindegyikének tárolására alkalmas. Arra, hogy az adott tér nyújtotta lehetőségeket a legoptimálisabban tudjuk kihasználni, a konyhabútorba építhető fémrácsos tároló rekeszek kiváló megoldást nyújtanak.

Persze használhatunk a bútoron kívüli fémrácsokat is, melyek általában a falra, a bútor alsó és felső eleme közé kerülnek beépítésre. Az ilyen külső konyhai fémrácsok kiválóak lehetnek a fűszerek, palackok, poharak és mondjuk papírtörlők tárolására. Szintén a külső rácsok közé tartoznak a konyhaszekrény oldalsó elemeire illeszthető, térbe állítható oszlopos rendszerek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ilyen külső, a konyhaszekrényen kívül elhelyezett fémrácsok egyben fontos dizájn elemek is, így a konyhabútor többi részével egységes összképet kell alkossanak.

Az ilyen külső fémrácsok azonban méretükből és teherbírásukból adódóan, csak korlátozott mértékben képesek növelni a konyha tárolókapacitását. A belső fémrácsok azonban, már nagyobb konyhai eszközök tárolására is képesek lehetnek. Persze az, hogy milyen belső fémrácsok építhetők a szekrénybe, azt annak méretei határozzák meg. Bármekkora konyhabútorhoz kapható megfelelő tároló fémrács a kisebb fiókoktól, a nagyobb kamrapolc vasalatokig. Az ilyen kihúzható vasalatok mélysége minden esetben a konyhabútor mélységéhez illeszkedik, hiszen fontos, hogy a konyhabútor méreteit a legoptimálisabban használja ki.

magiccornerA fémrácsra rászerelhetünk egy fiókelőt, mely lehet akár csillapított működésű, vagy önbehúzós szerkezetű is, ezzel könnyebbé téve azok szerénybe való visszahúzódását, ha már kivettük belőlük, amire a főzés során éppen szükségünk van. Egy L, vagy U alakú konyhaszekrény esetén mindig fejtörést okoz a szekrény sarok részének optimális, tárolásra történő kihasználása. Az ilyen problémák kiküszöbölésére jelentenek kiváló megoldást a forgókosaras rendszerek. Az ügyes rácskosaraknak köszönhetően egy mozdulattal elénk tárul a konyhaszekrény sarkának teljes tartalma, még a nehezen hozzáférhető helyekről is. A sarokrészek optimális kihasználása egy ilyen megoldás alkalmazásával maximalizálható és az sem utolsó szempont, hogy ráadásul még megjelenésük is esztétikus.

Az alsó szekrények mellett a feslő részekbe is kerülhetnek fémrácsok, de ezek mérete általában eltérő és tárolási funkciójuk is más. Ha a konyhapulton nem lenne elegendő hely egy edény csöpögtetőnek, akkor ezt megoldhatjuk egy a felső szekrénybe épített csöpögtető rács használatával, mely alá természetesen szükséges lesz egy tálca elhelyezése, amibe a lecsöpögő víz kerül. Az ilyen szekrényekbe épített csepegtetőket legpraktikusabb a mosogató fölötti szekrénybe építeni.

Mivel az ilyen fémrácsok ma már igen széles választékban állnak rendelkezésre, ezért könnyen találhatunk olyan darabokat, melyek hatékonyan képesek növelni a konyhabútor tárolókapacitását és még stílusában is passzolnak szekrényünkhöz.